суббота, 3 июля 2021 г.

3 липня – 138 років з дня народження Франца Кафки (1883-1924)

Його біографія не надто насичена подіями. Великий письменник прожив досить одноманітне і, як відомо, недовге життя. При цьому Франц був фігурою дивною й загадковою. Деякі таємниці, властиві цьому майстру пера, і донині бентежать розум та розбурхують уяву читачів. Сьогодні книги Кафки вважаються видатним надбанням світової літератури. За життя письменник не отримав визнання й слави. Його книжкам судилося зазнати тріумфу вже після смерті митця.

Як відомо, перед смертю він заповів своєму другові - журналісту Максу Броду – знищити усі свої рукописи. Брод не виконав волі друга і врятуав його творчу спадщину для нащадків. Твори Кафки («Перетілення», «Америка», «Ангели не літають», «Лабіринт», «Замок» та інші) здійснили свій колосальний вплив на літературу двадцятого століття.

Про дитинство та юні роки

Хлопчик, якому в майбутньому судилося стати великим письменником, був первістком у німецькомовній єврейській родині, яка проживала у великому культурному центрі Праги (колись це була Австро-Угорська імперія, нині -Чехія). Він народився 3 липня 1883 року і з раннього дитинства відчув на собі вплив антисемітських настроїв та ксенофобії, які панували в суспільсті. Відчування себе викинутим на узбіччя життя назавжди відбилося у його свідомості. Також у формуванні особистості письменника неабияку роль зіграло батьківське виховання: він був, що називається, «недолюбленою дитиною», все життя страждав від того, що в дитинстві йому довелося відчути себе зайвим у родині, тягарем для своїх батьків.

Його батько, Герман Кафка, був комерсантом, мати, Юлія Кафка, походила із роду успішних торговців. У сімї підростали, окрім Франца, ще три сестри (дві з них рано померли). Батько надто суворо ставився до хлопчика, бачачи, що той не має задатків, які би дозволили йому стати спадкоємцем бізнесу. Герман не приділяв синові уваги, гримав на нього без причини, чим завдав великої шкоди психіці дитини. Почуття своєї неповноцінності перед могутнім батько Франц проніс через усе своє життя:

«Через роки я все ще страждав від болісного уявлення, як величезний чоловік, мій батько, вища інстанція, майже без будь-якої причини - вночі може підійти до мене, витягнути з ліжка і винести на балкон, - ось, значить, яким нікчемою я був для нього» (з листа до батька).

Щоб скрасити своє існування, хлопчик вигадував чудернацькі оповідання, до яких нікому з оточення, як і до нього, не було діла.

У 1889 - 1893 р.р. майбутній письменник навчався в початковій школі та гімназії. Потім він закінчив юридичний факультет Карлового університету. У 1906-му отримав докторський ступінь по праву.

Карєра і творчість

Франц Кафка працював чиновником в страховому відомстві, та головним у житті вважав літературу. Через нездоровя змушений був рано піти на пенсію. У царині літератури він також почував плив дитячого комплексу неповноцінності – вважав себе нездарою, тому писав «у стіл». Усі його твори дбайливо зберігав Макс Брод, який наполягав на тому, щоб друг їх опублікував.

У 1913-му вийшла збірка оповідань «Споглядання», схвально сприйнятий критикою. Та Кафка був надто суворий до себе.

Більшість його значущих оповідань та романів дійшли до читача лише після його смерті. Свої творіння Кафка писав переважно німецькою мовою. Оригінальні тексти вражають чиновницькою мовою, позбавленою будь-яких претензійних зворотівСірість і буденність змалованого в них життя поєднуються із загадками і диким абсурдомРоботи майстра від палітурки до палітурки просякнуті страхом перед оточуючим  світом і вищим судом. Читач переймається  почуттями тривоги й відчаю, якими пройняті усі твори Кафки. Абсурдність, безнадія, відчай, самотність маленької людини перед страшним Фатумом (Життям, Хаосом) особливо яскраво втілені в його повісті «Перетілення», герой якої несподівано переторюється на страшну й потворну комаху й стає непотрібним своїм рідним, зрадженим і самотнім.

Бібліографія Кафки складається з творів:

  • «Перевтілення»;
  • Вирок»;
  • «Процес»;

  • «Кари»;
  • «Споглядання»;
  • «У виправній колонії»;
  • «Замок»;
  • «Америка»;
  • «Сільський лікар»;  
  • «Голодар».

Про особисте життя

До власної зовнішності Франц Кафка ставився надзвичайно прискіпливо, одягався відповідно до останніх модних тенденцій, підтримував своє крихке здоровя фізичними вправами.

Відносини з жінками у письменника не складалися. Відомо, що він остерігався серйозних відносин. Двічі Кафка розривав заручини з панною Феліцією Бауер. Відомо також про його романтичні зв’язки із перекладачкою й журналісткою Міленою Есенською та панною Дорою Діамант.

Смерть

Сучасні лікарі стерджують, що хронічні захворювання, які постійно мучили Кафку -  непрохідність кишківника, часті головні болі,  недосип - мали психосоматичний характер. Відомо, що письменник намагався підтримувати своє здоровя: дотримувався здорового способу життя, збалансованої дієти, не вживав м'яса, пив  молоко і займався спортом. Однак все виявилося марним.

У серпні 1917-го у нього було виявлено туберкульоз. У 1923-му письменник виїхав до Берліна, аби підлікуватися й сконцентруватися на літературі. 3 червня 1924-го року великий письменник помер у лікарні. Лікарі припускають, що однією з причин його смерті могло бути нервове виснаження. Поховали генія в Празі, на Новому єврейському цвинтарі.

🙋Запрошення:

Якщо вам сподобалася ця стаття, підписуйтеся на блог, щоб не пропустити інших цікавих публікацій.  До наступних зустрічей! 

👉До речі, можна почитати ще


Комментариев нет:

Отправить комментарий