понедельник, 6 ноября 2017 г.

Як залучити дитину до читання? Вікторина з методичної скриньки шкільного бібліотекаря

 Слово до читача.  Як часто ми чуємо: «Діти не читають! Дітям не цікаво вчитися!» «Дітей не навернеш до книжки!» Шкільний бібліотекар – саме та людина, яка має, так би мовити, доносити книжку до учнівського загалу, привчати до неї, зацікавлювати, створювати такі умови, за яких спілкування дитини з книгою ( друкованою чи електронною) стає звичним та необхідним. Одним із загальновідомих методів такої пропагандистської діяльності є гра. Чи ж існує щось більш природнє для дитинства, ніж ігри, веселощі та забави? Однією з веселих забав, яка, окрім розваги, ще й спонукає до мислення, пошуку відповідей на питання різного рівня сладності, є вікторина.  Пропоную увазі шкільних бібліотекарів та вчителів молодших класів кілька літературних та бібліотечних вікторин.

Вікторина для учнів 4-5 класів «Дім , де живуть книги - …? Бібліотека!»

Мета. Виховувати у дітей любов до книги, поліпшувати культуру читання, сприяти розширенню знань, розвитку пізнавальних інтересів.
Обладнання:
·                  Літери для складання слів.
·                  Табло для вивішування літер.
Правила та умови гри:
·         Гра проходитиме у три тури.
·         У кожному турі беруть участь три гравці.
·         Учасників гри визначать за допомогою запитань.
·         Гравцям потрібно відгадати слово, закрите на табло. Учасники гри по черзі називають літери. Виграє гравець, який першим відгадає слово. В кінці гри підводяться підсумки.
Вступ
Бібліотекар. Уміння вдумливо читати кожну книгу збагачує ваше життя, робить його більш цікавим і наповненим. Чи замислювались ви, скільки книг потрібно мати у власній бібліотеці?  "Інтелігентній людині достатньо мати бібліотеку в 100 книг, але ці 100 книг потрібно вибирати все життя”. Ці слова належать великому російському поету О. Блоку. Поряд з художніми книгами повинні бути довідники і словники, науково-популярні книги, які ми називаємо пізнавальними.
  Діти, на попередніх бібліотечних уроках ми знайомилися з історією виникнення книгодрукування, бібліотек, дізналися багато цікавого про книгу, навчилися самостійно орієнтуватися у виборі літератури. Щоб пересвідчитися, наскільки добре ви запам’ятали пройдений матеріал, сьогодні ми проведемо гру.
Запитання першого відбіркового туру:
·         Де починається життя книги? (В лісі)
·         Що допомагає швидко знайти в книзі потрібний вірш, оповідання? (Зміст)
·         Як називається переписана від руки книга? (Рукопис)
Завдання для учасників першого туру:
Назвіть відділ бібліотеки, де видаються книги додому? (Абонемент)
       * Абонемент – французьке слово, означає право користуватися чим-небудь  на визначений термін.
Запитання другого відбіркового туру:
·         В школі ти школяр, а в бібліотеці? (Читач)
·         Як називають забудькуватих читачів? (Боржник)
·         Скільки можна читати бібліотечну книгу? (15 днів)
Завдання для учасників другого туру:
Жодна людина не в змозі прочитати всі книги, потрібно вибрати найцікавіші, найважливіші. Це ви зумієте зробити, якщо дізнаєтесь про секрет "золотого ключика”. Назвіть його. (Каталог. *Каталог – це систематичний перелік книг).
Завдання третього відбіркового туру
·         На чому в бібліотеці стоять книги? (На стелажах)
·         Куди письменник приносить рукопис? (У видавництво)
·         Для чого в бібліотеці потрібні виставки? (Для розкриття фонду)
Завдання для учасників третього туру
       Назвіть книги, які знають усе. (Енциклопедії. *Енциклопедія – з грецької переводиться як коло знань, науково-довідкове видання, що дає систематичне зведення знань).
Фінальна гра для переможців трьох турів:
·     Хто був першим книгодрукарем? (Гуттенберг)
·     В середині XV століття в Німеччині запрацював перший в Європі друкарський верстат майстра Йоганна Гуттенберга, літери для друку виготовлялися з металу. Верстат Гуттенберга був механізований, що дуже прискорювало друкування книжок.
Супер-гра
·         Що допомагає читачеві правильно вибрати книгу? (Анотація. * Анотація – це короткий зміст книги. Декілька рядків, найчастіше маленьким шрифтом, на першій чи останній сторінці книги. Звичка користуватися анотацією – одна з головних звичок вдумливого читача)
З якого твору?
·         «Звенигородщина – співучий куточок України, в ньому Кирилівка не останнє село» (С. Васильченко «Дитинство Шевченка»)
·         «Не називаю її раєм, Тую хатиночку у гаї…» (Т. Шевченко «Якби ви знали, паничі…»
·         «Село! – І серце одпочине Село на нашій Україні! – Неначе писанка село…» (Т. Шевченко «Зоре моя вечірняя»)
·         «А все-таки катюзі, Як кажуть, буде по заслузі» (Л. Глібов «Щука»)
·         «Як жалібно співати почала, А он на що звела!» (Л. Глібов «Лисиця-жалібниця»)
·         «Палаючий огонь не опік би так боляче її рук, як опекло їх холодне Пилипкове тіло?» (П. Мирний «Морозенко»)
·         «А сержант пише: «На місці злочину було знайдено чорний лакований козирок від кашкета (видно, одірваний грубою фізичною силою). На козирку видряпано гостряком ножа: 5-А клас. Уб’ю! Фантамас.» (В. Близнець «Женя і Синько»)
·         «Йому скажи спасибі, - пом’яв Микола за вухо Кудлая. – Це він картуза твого приніс. На! – Простягнув другові. – Та ще й привів нас сюди» (Б. Комар «Диваки»)
·         «Рідна мова! Рідна мова! Що в єдине нас злива – Перші матері слова, Перша пісня колискова» (О. Олесь «Рідна мова в рідній школі»)
·         «Лише скраю ліски, А то все, все жита, Колоски, колоски, Тиха дума свята» (П. Тичина «Де тополя росте…»)

Слово до читача: не буду приховувати, на цю вікторину я натрапила в Інтернеті. Вона мені сподобалася тим, що, окрім ігрового моменту, у ній присутній отой особливий, м’який і щемливий ліризм, яким українська відрізняється з-поміж інших мов. Вважаю, що саме так, не роблячи ніяких «національно-політичних» акцентів, чим грішать зараз і педагоги, і СМІ, і соціальні мережі, а непомітно, у грі, можна не лише залюбити дитину в книжку, але й у рідну мову. А ви, шановні колеги, якої думки?

Бліц-вікторина для учнів 1-2 класів "Бібліотечні ерудити": https://bookwoed.blogspot.com/2017/11/1-2.html
Бліц-вікторина «В гостях у казки»: https://bookwoed.blogspot.com/2017/11/blog-post_64.html
Методична розробка свята "Цей дивосвіт - бібліотека": https://bookwoed.blogspot.com/p/07.html
Урок –екскурсія для учнів 1 класу до шкільної бібліотеки, посвячення у читачі. «Книга мудру дасть пораду, книга розуму навчить»https://bookwoed.blogspot.com/p/1_16.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий