вторник, 7 ноября 2017 г.

Літературні перегони для старшокласників: вікторина із світової літератури

Мета: пропаганда книги, розвиток читацьких навичок і уподобань, перевірка знань.

Обладнання: книжкова виставка, портрети письменників.

Зміст:

1. Вступна частина. Привітання бібліотекаря. Мотивація діяльності.
2 Проведення вікторини:
·       ·       У цьому романі юнак зберігає свою молодість, а його портрет старіє. Як називається твір? (Роман «Портрет Доріана Грея», автор — Оскар Уайльд)
·        Кому був присвячений цикл «Стихи о прекрасной даме» Олександра Блока? (Блок присвятив його своїй дружині — Любові Дмитрівні Менделєєвій)
·       Головну книгу цього англійського письменника неодноразово визнавали «книгою ХХ століття» і кращою книгою англійською мовою, написану в ХХ столітті. Але в той же час багато критиків прозвали книгу «сумішшю Вагнера з Вінні-Пухом». Що це за книга, і хто її написав? («Володар Кілець», Джон Роналд Руел Толкін).
·       Якщо Ти знайомий з творчістю Оноре де Бальзака, дай відповідь на питання: скільки все-таки років жінці бальзаківського віку? (Тридцять. Це вираз став популярним після видання роману Бальзака «Тридцятирічна жінка»).
·       Як називається «Таємничий острів» Жуля Верна? (Острів Лінкольна).
·        Ким за освітою був письменник, який створив образ Шерлока Холмса? (Конан Дойл був лікарем).
·       Про яку героїню Олександр Пушкін написав такі рядки:
Когда случалось где-нибудь
Ей встретить черного монаха,
Иль быстрый заяц меж полей
Перебегал дорогу ей,
Не зная, что начать со страха,
Предчувствий горестных полна,
Ждала несчастья уж она? (Ці рядки про Тетяну Ларіну).
·       Англійський письменник Честертон вважав, що «ніхто, крім англійців, не зміг би створити таку нісенітницю; однак ніхто, окрім них, створивши її, не спробував би поставитися до неї серйозно». Про який знаменитий літературний твір іде мова? («Аліса в Країні чудес» Льюїса Керролла)
·       «Прокинувшись одного ранку після неспокійного сну, Грегор Замза виявив, що він у себе в ліжку перетворився на страшну комаху...» З якого твору ця цитата? («Перевтілення» Франца Кафка).
·       До середини XVII століття європейці вважали байку «низьким жанром». Який письменник змусив суспільство змінити ставлення до байок? (Жан де Лафонтен).
·       Як звали ключаря собору Нотр-Дам у романі Віктора Гюго? (Квазімодо).
·       Як звали даму серця Дон Кіхота? (Дульсінея Тобоська).
·        Який відомий український письменник перекладав літературні твори з 14-ти іноземних мов, був завзятим шанувальником сонетів Шекспіра, і великим знавцем творчості Байрона? (Іван Франко).
·       Екранізація якої казки братів Грімм визнана найкасовішим мультиплікаційним фільмом «всіх часів і народів»? (Екранізація казки «Білосніжка та семеро гномів», що за весь час зібрала у світовому прокаті 866,5 мільйонів доларів).
·       Прізвище якого письменника співзвучне з назвою великого європейського міста? (Джек Лондон).

Слово до колег-бібліотекарів. Сподобалась вікторина? А як ви урізноманітнюєте роботу з старшокласниками? Буду рада отримати ваші коментарі, оцінки і поради.

Бліц-вікторина для учнів 1-2 класів "Бібліотечні ерудити":https://bookwoed.blogspot.com/2017/11/1-2.htmlБліц-вікторина «В гостях у казки»: https://bookwoed.blogspot.com/2017/11/blog-post_64.html
Методична розробка свята "Цей дивосвіт - бібліотека": https://bookwoed.blogspot.com/p/07.html
Урок–екскурсія для учнів 1 класу до шкільної бібліотеки, посвячення у читачі. «Книга мудру дасть пораду, книга розуму навчить»https://bookwoed.blogspot.com/p/1_16.html


Комментариев нет:

Отправить комментарий