среда, 8 ноября 2017 г.

«Порода»: про презентацію антології українських письменників Донбасу

 Радісна новина для щирих поціновувачів словесної творчостіСьогодні, 9 листопада, об 11:00 в ауд. 228 головного корпусу Криворізького педагогічного університету (пр. Гагаріна, 54) та о 18:00 у  приміщенні Фонду «Професійного Розвитку» (вул. С. Тільги, 6) відбудеться презентація антології українських письменників Донбасу «Порода».
Книгу презентуватиме доктор історичних наук Дмитро Білий  -письменник, дослідник Кубані, бандурист, осавул Азовського козацького війська (2001), майор міліції у відставці, член Донецького відділення Наукового товариства Шевченка, автор восьми романів і понад шістдесяти наукових праць з історії.
До антології увійшли твори українських письменників кінця ХХ - початку ХХI ст., життя і творчість яких тісно пов’язані з Донбасом. Це автори родом з Донеччини й Луганщини; письменники, що тривалий час жили на Донбасі й віддали йому данину в своїй творчості або своєю творчістю в донецькій землі закорінені; нинішні донеччани, більшість із яких трагічного 2014-го змушена була переселитися до Києва, Харкова, Львова, Івано-Франківська та інших міст України, й лише кілька їх зосталося в Донецьку. Подія відбувається в рамках проекту «Видання Антології української літератури Донеччини та Луганщини «Порода» громадської організації «Українська народна рада Донеччини та Луганщини»» та за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Керівник проекту – Станіслав Федорчук.
Презентація антології українських письменників Донбасу «Порода» цієї осені стала однією з найяскравіших подій у літературному житті України. Видання було представлено на Львівському форумі, на Запорізькій толоці, а також презентоване у містах східного регіону і Києві. Зокрема, «Порода» на Львівському форумі взяла дві номінації: увійшла в 20-ку золотих творів за версією Укрінформу та «Десять сенсацій» за версією Громадського ТБ. Книгу називають "проривом"
і незаперечним доказом того, що Донбас завжди був і залишається українським. 
Академік Іван Дзюба в передмові визначає, що метою цієї антології не в останню чергу є прагнення «кинути виклик уявленню про Донеччину (принаймні літературну) як заповідник совєтщини та "совковості": показати альтернативу, змістову й естетичну, підкреслити її», що книга дає можливість «…побачити, як українське Слово і російське Слово в устах чесних і відповідальних синів нашої країни звучать в унісон, коли йдеться про людську гідність і право на життя у свободі в Україні».
Відвідати захід запрошуються всі, кому не байдужа історія та культура Донбассу.

Джерело: http://krlife.com.ua/afisha/sobitie/prezentats-ya-antolog-ukra-nskikh-pismennik-v-donbasu-poroda-9-listopada
Внимание, конкурс! Дню освобождения от немецко-фашистких захватчиков посвящается:
https://bookwoed.blogspot.com/2017/10/blog-post_19.html
Що почитати про українське козацтво: https://bookwoed.blogspot.com/2017/11/blog-post_2.html 
Що ви знаєте про козаків? Цікаві факти про українських лицарів: https://bookwoed.blogspot.com/2017/11/blog-post_1.html
Що ви знаєте про українське козацство? Тест: https://bookwoed.blogspot.com/2017/10/blog-post_87.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий